Biodansa i nens

 biodansa1

La Biodansa és especialment indicada per als nens perquè a través de la música, del moviment i del grup es generen unes determinades vivències que influeixen positivament en el seu creixement i la seva creixença física, emocional i mental.

El nen al créixer de forma equilibrada, aconsegueix una gran seguretat personal, i una  gran autoestima, també li resulta molt més fàcil la relació amb els altres des de la solidaritat i el respecte.

Avui dia els nens porten una vida plena d'ocupacions (reflexe de la vida dels adults) i el sorprenent és que ens sembla inevitable que un nen tingui les mateixes hores laborables que un adult. Hi ha un grau d'estrès molt important en els nens, sovint es diu que són nens hiperactius o amb dèficit d'atenció però també podríem dir que són nens amb estrès, i alguns arriben a tenir accessos d'ansietat pel ritme que porten.

La pràctica regular de biodansa té molt bons resultats en aquests casos, els nens aconsegueixen baixar el seu nivell d'estrès i d'ansietat, aconseguint a més a més d'una gran millora biològica, millors resultats acadèmics, doncs està demostrat que un cert grau d'estrès és útil per a l'adquisició de coneixements però les dosis altes d'estrès bloquegen per complet la capacitat d'aprendre.

Un altre dels motius pels que es milloren els resultats acadèmics és perquè els exercicis de biodansa ajuden al nen a millorar la seva atenció i la seva concentració.

Els exercicis de biodansa faciliten la integració grupal, indispensable per relacionar-se amb els altres d'igual a igual, sense ser sotmesos i sense imposar-se.

És molt adequada per aconseguir que els nens tímids s'atreveixin a assumir a poc a poc en què mostrar-se sense que la timidesa els ho impedeixi, quan se n'adonen que si poden superar la seva timidesa, que no és impossible, els nens guanyen molta seguretat en si mateixos.

I com els extrems es toquen també és molt adequada per a nens que acostumen a aconseguir les coses imposant-se als altres. A aquests nens els costa veure als altres, acostumen a tenir serioses dificultats per empatitzar, i encara que a la nostra societat acostuma a estar ben vist que els nens se surtin amb la seva fins i tot a costa de fer mal (físic o no) als altres, els adults no acostumen a censurar-li la seva conducta perquè aparentment surt guanyant i això està molt valorat socialment.

Jo em pregunto si això realment li portara a conèixer l'amistat, podrà tenir bons amics?, o es quedarà sol perquè els altres aprendran que ell sempre vol guanyar. Això té un preu que de vegades no es veu fins que és massa tard.

Quan en un grup de nens hi ha diversitat de cultures i races, acostumen a sortir els prejudicis socials, els nens plasmen en accions físiques i verbals el que veuen al seu entorn, acostumen a rebutjar a altres nens simplement perquè són diferents, perquè no els entenen, no parlen com ells, tenen un altre color de pell i això acostuma a ser suficient per establir la separació.

La biodansa en fer participar en els exercicis als nens com iguals poden arribar a superar les diferències culturals, acostant-se al que tenen en comú, que és molt més del que ens sembla i aprenent a interessar-nos i a respectar les diferències que construeixen la nostra personalitat.

S'ajuda als nens que defensin els seus punts de vista, però sense agressivitat, se'ls anima a connectar amb la seva pròpia força interior, a què siguin coherents amb els valors de l'amistat que estan desenvolupant, que siguin conscients que desitjar a altres el que no volem per a nosaltres no ens fa més forts sinó al contrari.

Es fomenta l'expressió afectiva. Un nen que no ha rebut cap expressió d'afecte des de bebè encara que tingui totes les atencions al cos necessàries pot arribar a deixar-se morir, i desgraciadament tenim proves d'això, els nens necessiten poder expressar i rebre afecte a través de les carícies, del tacte, no només de la veu.

Mai no s'obliga a cap nen o nena a expressar afecte, evidentment no tindria cap sentit, doncs l'afecte que no es sent des del cor no es pot compartir.

A biodansa els nens abracen els seus amics simplement perquè ho desitgen i això és suficient.

Un altre aspecte que caracteritza la biodansa és que els nens s'entrenen a l'autoregulació personal, el que els dóna un gran domini personal del que puc o no puc fer, dominen els límits però no des d'una imposició externa, sinó com el resultat de la comprensió que les normes són una ajuda i no un obstacle a derrocar.

La biodansa exercita la identitat, els nens aprenen a veure's com són, a mostrar-se sense por, amb orgull, s'obren al magnífic potencial que tots i cada un d'ells en té i deixen de comparar-se amb els altres.

A través de les vivències desenvolupades en el grup, cada nen desenvolupa la seva identitat i l'enforteix al mostrar-se davant els altres.

Sovint són els altres els que ens ajuden a veure les nostres capacitats.

Els nens construeixen la seva identitat els primers anys a través de la mirada dels pares, però quan ja té el seu grup d'amics són aquests els que li poden arribar a fer sentir com una meravella o com una porqueria.

El treball del grup és d'una gran ajuda, les vivències que s'aconsegueixen a través dels exercicis de biodansa estan dirigides a potenciar les nostres capacitats a nivell individual i és precisament el grup qui m'ajuda a saber qui sóc, i que com a individu sóc únic i irrepetible.

A través de la biodansa un altre tema que es desenvolupa és la psicomotricitat, ja que millora positivament la sensibilitat cenestèsica, la percepció del propi cos i la destresa motriu.

 

Podria explicar molts més beneficis pels que realitzar Biodansa amb nens.

Sincerament crec que és una gran oportunitat per educar, des d'una forma lúdica i vivencial, en l'adquisició d'uns valors que els ajudaran a desenvolupar-se sabent que són éssers humans únics i meravellosos amb un gran potencial per descobrir i que tenen l'oportunitat d'ésser solidaris i respectuosos amb els altres éssers que els rodegen i que poden aprendre moltíssimes coses d'ells si així ho desitgen.

Metodologia de les sessions:

A través de la música i de les consignes que dóna el professor, sorgeixen les vivències que aconseguiran desenvolupar en el nen un gran benestar físic, emocional i mental.

Biodansa utilitza el grup com un gran recurs on poder desenvolupar el potencial individual de cada nen.

Un grup conduït adequadament, no anul·la la individualitat, al contrari la reforça positivament.

 

Biodança i els pares:

També s'organitzen periòdicament sessions amb els pares perquè tots puguin compartir i gaudir dels beneficis de la biodansa.

Per als nens és molt important compartir moments amb els seus pares, desitgen mostrar tots els seus èxits, les seves millores, les seves habilitats, i també aquests moments d'ofuscació i de rebel·lia

Per què no?

Això també forma part d'un creixement saludable.

... La mirada dels pares, el seu somriure, la seva acceptació davant del que ells estan fent els permet viure-ho amb molta més satisfacció i plenitud.

Els pares reben per part del facilitador un feedback del que està succeint en les sessions de biodansa i pot aportar recursos per als dubtes i situacions que es donen en la convivència familiar quotidiana, en el cas que els pares així ho desitgin.

 

Tallers de Biodança i Educació Efectiva

Temes possibles:

Busquem les situacions quotidianes amb les quals convivim i que desitgem millorar, la gelosia excessiva, la no tolerància a la frustració, les presses, l'excès de moviment físic i mental, la lluita de poder que pot sorgir quan vols que els fills *obedez ols que els fills obeeixin si o sí, augmentar la confiança en un mateix, vèncer la timidesa que ens impedeix socialitzar-nos adequadament...

Així poden sorgir tallers com:

Aprendre a enfadar-se i a desenfadar-se
Culpabilitis
Un drac anomenat ràbia
Límits a la carta
L'ós peresós i la relaxació
L'animal de poder
Escoltant la Natura
Aquí mano jo
El joc del si y el no...

Més informació