Grup de dol

En el grup de dol gestacional i perinatal acompanyem als pares que han tingut la pèrdua d'un bebè durant el període de gestació i el part.
Tendim a associar un embaràs amb l'arribada d'un futur bebè, un naixement amb vida, què ocorreix quan dóna lloc a la mort d'un bebè? Segons el Ministeri de Sanitat, en 2009 van morir, sense saber molt bé les causes, un total de 10.265 avortaments, un fet que sembla que no té importància, excepte para els pares que van projectar una vida al costat d'aquest bebè.
Quan una parella decideix que ha arribat el moment de ser pares i comença a buscar un bebè, es projecta en el futur, comencen a gestar a nivell mental i emocional el seu futur fill. Això implica expectatives, il·lusions i projectes de futur. La mare se sent mare des de que sap que esta embarassada, sent que aquest nou ser esta en el seu interior, a pesar que sigui molt primerenc. Els futurs pares, il·lusionats i feliços, observen sorpresos com un ser tan petit pot arribar a ocupar un espai mental i emocional tan gran en les seves vides.
El dol és un procés natural que ocorre després d'una pèrdua, però el dol gestacional i perinatal té unes característiques específiques que difereixen d'altres tipus de pèrdua. Es tracta de dols desautoritzats, ignorats, silenciats, minimitzats. Amb això ens referim al fet que en moltes ocasions, els dols gestacionales i perinatals no són públicament reconeguts ni socialment expressats. “La parella se sent desautoritzada per parlar-ho perquè no hi ha hagut naixement, bateig o enterrament; el nen no té nom, no queden fotos ni records, gens que pogués avalar la seva existència. No obstant això, el nen/a és el seu fill/a des de la concepció, en la imaginació, en les expectatives i esperances dels pares i de la família” (Alba Payàs).
L'atenció a la mort perinatal i neonatal sempre ha estat un tema que s'ha ignorat i minimitzat dins dels espais de la maternitat. Per aquest motiu volem donar nostre recolze, comprensió i respecte a les famílies que vulguin assistir gratuïtament.

Més informació